Facebook Pinterest Instagram

Seri culturale în Baia Mare. Prima ediție Heritage – Fashion & Music Festival are loc în perioada 7-9 august în Piața Cetății

Municipiul Baia Mare este oraș candidat pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021, conferit de Parlamentul European. Sub egida “Seri culturale în Baia Mare”,  sub cupola căreia au fost deja organizate evenimente culturale în Piața Cetății, în perioada 7 – 9 august 2015, băimărenii sunt așteptați să participe la prima ediție a Heritage – Fashion & Music Festival.

Este vorba despre câteva seri dedicate modei și muzicii de calitate, urmând ca publicul să admire câteva colecții semnate de apreciați designeri români, care îmbină tradiția și modernismul, introducând elemente din portul popular în moda urbană. Între prezentarea colecțiilor, cei prezenți vor avea bucuria să se delecteze cu concerte de muzică clasică și jazz, dar și cu un spectacol cu doi artiști extrem de îndrăgiți pe plan național. Amfitrionul evenimentelor de modă este criticul de modă Alin Gălățescu.

Programul primei ediții a Heritage – Fashion & Music Festival Baia Mare

Vineri, 7 august, ora 21.00/Piața Cetății

Old and New Etnic Dreams

Colecția Simona Semen – Iulia Gorneanu

Piese vestimentare țărănești din perioada interbelică din colecția Iulia Gorneanu vor integra ținute urbane create de unul dintre cei mai în vogă designeri de la noi, Simona Semen. Zadii, catrințe, fote, ii, marame, toate purtătoare de mesaje și generatoare de conversație identitară, vor fi parte a prezentării „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”. Vechi și nou, simbol și imagine, design colectiv de maxim rafinament și design de autor într-un „împreună” firesc, neostentativ, rafinat, seducător… Povestea trebuie să meargă mai departe!

Concert de jazz susținut de Maria Răducanu și Chris Dahlgren (American rezident în Berlin, cântă cu nume de prim rang din jazz-ul mondial. Este contrabasist și compozitor de jazz și muzică improvizată)

 Sâmbătă, 8 august, ora: 21.00/Piața Cetății

Tribute of Romanian Queens

Colecțiile Iulia Ghenea – Emilia Tudoran
„Conceptul nostru se bazează pe reamintirea tradițiilor şi obiceiurilor de pe teritoriul autohton. Portul popular reflectă modul tradițional de viată al poporului, constituind un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generațiilor mesajul unei creații artistice autentice”.

Iulia-Ghenea-Emilia-Tudoran-11

Concert de muzică clasică susținut de Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Maria Chifu (fagot și voce), Radu Vâlcu (chitară clasică), partea I

Colecția Rozalia Bot – Amalia Buie
„În creațiile mele celebrez frumusețea naturii și arhitectura trupului. Mă simt inspirata și atrasă de modern, dar perpetuez cu convingere dragostea pentru motivele tradiționale, prin broderia cusută manual” – Rozalia Bot.

amalia buie

Concert de muzică clasică, partea a II-a

 Duminică, 9 august, ora: 20.00/Piața Cetății

Spectacolul Drumul susținut de actrița Rodica Mandache și Grigore Leșe, pentru prima dată împreună la Baia Mare, într-un spectacol unic de poezie și muzică.

Drumul – un spectacol care unește cerul cu pământul, versul cu muzica, iubirea cu durerea. Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, hori de dor, Tennessee Williams, Marin Sorescu, hori de însingurare, Lucian Blaga, William Shakespeare, hori de dragoste, Geo Bogza, Zaharia Stancu, hori de noroc, de nenoroc, de nuntă, de înstrăinare, de unul singur… Ioan Alexandru, cântec de pelerinaj. Drumul – o poveste în care fiecare se poate regăsi, o poveste de sărbătoare în care magia cuvântului fuzionează cu cea a sunetului, o poveste care îți înalță sufletul în pragul Duminicii Floriilor. Drumul – un spectacol de stare în care vom respira la unison în acorduri de muzici străvechi iar versurile horilor, vor înalță autorul colectiv alături de marii poeți ai țării și ai lumii. La finalul spectacolului va avea loc lansarea CD-ului Grigore Leșe – Best OF și o sesiune de autografe.

Evenimentul este organizat de Fundația Baia Mare 2021, cu sprijinul Municipiului Baia Mare. Festivalul va reuni anual nume sonore din moda românească, dar și internațională, urmând să fie invitați să participe designeri celebri din întreaga lume. Dorința organizatorilor este să crească acest eveniment până în 2021, când municipiul Baia Mare ar putea primi titlul de Capitală Europeană a Culturii, moment în care ar urma să aibă loc un eveniment grandios, de interes mondial.

Heritage - Fashion & Music Festival

Sursă: baiamare.ro

Sursă foto: http://bfashionweek.com, googleimages, facebook.com

 Previous Post

Clip de promovare pentru colecția de lenjerie intimă, semnată de Stella McCartney

Next Post

Designeri români: Iulia Ghenea și Emilia Tudoran

Te-ar putea interesa și


More Story

Clip de promovare pentru colecția de lenjerie intimă, semnată de Stella McCartney

Manechinul Melina Gesto este imaginea celei mai recente colecții de lenjerie intimă semnată de designerul englez, Stella...