Facebook Pinterest Instagram

SĂPTĂMÂNA CULTURALĂ A MEXICULUI: PREZENTAREA REGIUNII OAXACA ÎN ROMÂNIA 22-29 OCTOMBRIE 2014

Ambasada Mexicului, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 22-29 octombrie 2014, la Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea Regiunii Oaxaca în România.

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea Regiunii Oaxaca în România

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” din București și Centrul Cultural „Reduta” din Brașov. Intrarea este liberă.

Oaxaca, o surpriză de magie și culoare pentru publicul român.

Tradițiile reprezentative pentru statul Oaxaca sunt exemple cotidiene ale diversității multietnice întruchipate de culturile milenare care stăpâneau marile orașe pre-columbiene, precum Monte Albán sau Mitla.
Expresiile artistice ale acestor populații se materializează în universuri dominate de culori, texturi, sunete și arome pentru a fi împărtășite în totalitate.

Astfel, această săptămână dedicată prezentării statului Oaxaca va aduce la București Guelaguetza, un faimos obicei zapotec tradus prin „ofrandă, dar, prețuire.” Publicul român se va putea bucura de dansuri specifice comunităților indigene din celor opt regiuni ale statului Oaxaca, dar și din alte părți ale Mexicului, în interpretarea ansamblului folcloric „Yuhua” din Ocotlan de Morelos, condus de maestrul Gabriel Díaz Ramírez .

Componentă vitală a vieții culturale din statul Oaxaca, arta tradițională va fi reprezentată prin expoziția colectivă de gravuri intitulată No estaban muertos, andaban de parranda (Nu erau morți, ci se pregăteau de petrecere), care reunește lucrări a 15 artiști mexicani de renume și al cărei titlu face referire la sărbătorirea Zilei Morților în Mexic, pe data de 2 noiembrie.
Pentru a celebra acest obicei și-n România, Guvernul Statului Oaxaca va instala un altar al morților, dedicat memoriei urmașilor dispăruți.

Povestea Mezcalului, băutură care provine din timpuri străvechi și beneficiază de o mare încărcătură spirituală în ceremoniile și ritualurile organizate de către populațiile din Oaxaca, va fi prezentată de la începutul procesului de elaborare până la faza finala – degustarea – de către scriitorul și expertul Ulises Torrentera Gómez.
Un recital de muzică tradițională în interpretarea cântăreței Yaneth Venegas, originară din Oaxaca, va încheia seria de activități organizate de către guvernul statului Oaxaca, prin intermediul Ministerului Culturii și Artelor (SECULTA), sub patronajul Consiliului pentru Cultură și Arte (CONACULTA).

Această acțiune de promovare culturală a fost posibilă prin generozitatea Guvernului României, reprezentat prin Ministerul Culturii, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Muzeului Național al Țăranului Român.
Festivalul dedicat Prezentării Regiunii Oaxaca în România se datorează inițiativei Excelenței Sale, Ambasadorul Mexicului în România, Agustín Gutiérrez Canet, căruia îi transmitem pe această cale recunoștința din partea guvernului statului Oaxaca.

Astfel, statul Oaxaca dăruiește o fărâmă din propria artă și cultură poporului român, ce împărtășește cu Mexicul același efort susținut de conservare a identității grupurilor etnice aflate în interiorul țării.

Click aici pentru a vedea programul (pdf)

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea Regiunii Oaxaca în România

oaxaca_revista_civilizatia

oaxaca_revista_civilizatia

oaxaca_revista_civilizatia

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea Regiunii Oaxaca în România

oaxaca_revista_civilizatia

oaxaca_revista_civilizatia

oaxaca_revista_civilizatia

oaxaca_revista_civilizatia

oaxaca_revista_civilizatia

Sursă foto: www.gooleimages.com, www.muzeultaranuluiroman.ro/Previous Post

SurPriSE ShoPPing DAY la Atelierul AnTanTe & Framboise

Next Post

Monday Style Inspiration: Toamnă boho-chic

Te-ar putea interesa și


More Story

SurPriSE ShoPPing DAY la Atelierul AnTanTe & Framboise

Joi, 23 octombrie este declarată oficial, ZI DE SHOPPING de dimineață până seara în atelierul AnTanTe! AnTanTe și Framboise...