Facebook Pinterest Instagram

Poetul plastic al florilor, Ștefan Luchian

“Luchian avea toate darurile marelui artist şi, în primul rând, acel caracter autentic, acea neîmblânzită vehemenţă a personalităţii după care recunoşti pe maeştri… Profunda capacitate afectuoasă şi energie, o melancolie îmbinată cu o viguroasă autoritate…, un sentiment nervos al formei, sunt trăsăturile pe care le sesizăm mai bine în caracterul şi în talentul său. Într-o limbă totodată sonoră şi suavă, Luchian a fost un mare revelator al sufletului românesc”. spunea Vianu despre Luchian.

stefan-luchian-autoportret

Autoportret de Ștefan Luchian (1906)

Cunoscut drept  pictorul florilor, Luchian rămâne unul dintre cei mai talentați pictori români.

Despre Ştefan Luchian profesorul lui Nicolae Grigorescu spunea “În sfarşit, am şi eu un succesor!”. Ca și Grigorescu sau Tonitza, Luchian a studiat la Paris și Munich. Influențat de impresionism, curent la modă în acea epocă, artistul reușește să transmită emoție și candoare în portretele sale.

În 1900, la vârsta de 31 de ani, pictorul este răpus de o boală teribilă (scleroză multiplă), ce-l duce la paralizie și la incapacitatea de a picta. Îndurând chinuri groaznice, Luchian nu renunță nici un moment la pictură. Continuă să expună neîncetat la diverse expoziții. Deși nu apucă să cunoască succesul real, artistul s-a bucurat de un grup restrâns de admiratori și prieteni care îi apreciau arta. În 1905, singurul tablou vândut este cel achiziționat de Grigorescu.

Fie că vorbim de peisajele sale sau de natura statică, având subiect central, compozițiile florale, tablourile lui Luchian ating o măiestrie inegalabilă.

Despre tablourile cu flori ale lui Stefan Luchian, Octavian Paler afirma: A vedea florile lui Luchian fără a ști ce se află în spatele frumuseții lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlăuntrul corolei anemonelor graunțele de frig, de noapte, care face ca petalele să arda și mai intens. Despărțirea creației lui Luchian de suferința lui Luchian ne-ar priva de cel mai clar exemplu din pictura noastră că suferința nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieși un învins sau un învingător.

Stefan-Luchian-Primavara-Doua-muze-640x517

Tabloul “Primăvară” sau “Două muze” semnat de Ştefan Luchian a fost adjudecat la licitaţia Art Nouveau şi Romantism organizată de Artmark în capitală la preţul de 100.000 de euro.

stefan-luchian-crizanteme-1348664126_org

Crizanteme

tufanele_galbene1

Tabloul Tufănele Galbene, a fost vândut cu 170.000 de euro în 2013 la licitația de iarnă a casei Artmark.

prichindeii

Prichindeii

Femeie cu palarie rosie si voaleta

Femeie cu pălărie roșie și voaletă

Opere importante din creația lui Stefan Luchian sunt expuse la Muzeul Zambaccian, din București, aflat pe strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A.

flori luchian

Flori pastel

L01_luchian

Trandafiri pastel

Stefan_Luchian-Pastorita

Pastorița

anemone

Anemone

“Întocmai ca toţi marii artişti ai lumii, Luchian este un pictor profund naţional, înzestrat cu o întinsă ştiinţă a tuturor înfăţişărilor ţării, a oamenilor ei. Vibraţia lui în faţa realitaţilor locale este adâncă şi răscolitoare şi focul simţirii trezeşte pe a noastră, pentru a ne face să pricepem mai bine lumea în care am trăit.” (Tudor Vianu)

Lorica cu crizanteme

Lorica cu crizanteme

bucataria luchian

Bucătăria călugărească

flori-de-camp-paralute11

Flori de câmp

Stefan_Luchian_-_Evreul

Evreul

Stefan_Luchian_-_Flori

Flori

În București, pe strada Mendeleev (Pieța Amzei), memoria artistului se păstrează, discret, în casa ce poartă pe perete plăcuța comemorativă care sintetizeaza biografia pictorului: În această casă a trăit, a lucrat, a suferit și a murit neînțeles pictorul Ștefan Luchian (1868-1916).

Stefan_Luchian_-_Lautul

Lăuțul

luchian_stefan_cotroceni_artindex_012

Femeia cu pălărie

stefan-luchian-crizanteme-pastel-1368832606_org

Crizanteme pastel

stefan-luchian-trandafiri-1348664062_b

Trandafiri

stefan-luchian-galbenele

Gălbenele

Ștefan_Luchian_-_Safta_Florăreasa,_1901

Safta florăreasa

stefan-luchian-gura-leului-1346648935_org

Gura Leului

stefan luchian peisaj

Peisaj

Stefan_Luchian_-_Barbu_Lautarul

Barbu lăutarul

Fata-cu-palarie-de-Stefan-Luchian

Fata cu pălărie

Stefan_Luchian_-_Oala_cu_crizanteme

Oala cu crizanteme

atelier

 Atelier

Colț din Strada Povernei

Colț din Strada Povernei

Colț din Strada Povernei

Moș Nicolae cobzarul

42b169fda7a3f9136f3f42eb76bea1a4

Nud

1ce2914fe62a29549119566d7da45138

Spălătoreasa

8ab7af61708a61e25c74a60841ec6562

Portret țărancă

maci stefan luchian

Maci

Sursă foto: pinterest.com, googleimages.comPrevious Post

Top 15 pulovere de Crăciun

Next Post

From Paris With Love

Te-ar putea interesa și


More Story

Top 15 pulovere de Crăciun

Intră în atmosfera sărbătorilor cu propunerile noastre, pentru cele mai frumoase pulovere! Pulover cu broderie ZARA 379,90...