Facebook Pinterest Instagram

O viață fericită

Ce înseamnă viață fericită și la ce se referă oamenii când vorbesc de fericire? Termenul “fericire” a devenit atât de general și apare atât de frecvent în discuții, încât aproape nu mai reprezintă nimic. Specialiștii au găsit trei tipuri de viață fericită, pe care le prezint succint.

Primul tip este “viața plăcută”, desfășurată în ideea căutării și satisfacerii permanente a plăcerilor – fac doar ce-mi place, caut satisfacția în orice situație, evit neplăcerile, nu-mi fac griji. De obicei asociem viața plăcută cu imaginea vieții de vedetă hollywoodiana. O singură problemă ar fi în legătură cu viața plăcută și anume aceea că se pare că ea depinde în mare măsură de componenta ereditară, adică trebuie cumva moștenită, insuflată sau învățată de la parinti. Cum nu am uitat de comunism și viața extrem de plăcută a părinților și bunicilor noștri în perioada aceea, nu cred să fim mulți astăzi care să fi moștenit genă placerii…

Al doilea tip de viață fericită este “viața bună” sau viața trăit㜠”în flux”. Mai simplu, este vorba de viața pe care o desfășori participînd la activități care te pasionează și care te absoarbe aproape total, care estompează noțiunea de timp și spațiu și care nu mai lasă loc grijilor sau gândurilor negre. La capitolul asta pare destul de simplu pentru că tot ce trebuie să faci e să-ți răspunzi la întrebarea “Ce mă pasionează?” și să acționezi în direcția respectivă. Aș vrea totuși să atrag atenția la falsa senzație de flux pe care o ai lucrînd într-o mare corporație și încercînd să te apropii cât mai mult de comportamentul unui robot.

Al treilea tip de viață fericită este bineînțeles “viața cu sens”, viața trăită pentru ceva mai mare decât tine, o viață pe care nu mulți și-o permit cu adevărat. O gamă variată de surse de psihologie practică spun că fiecare din noi își poate găsi propriul sens și poate elimina vechile tipare de gândire. Dar nu chiar toți suntem de acord cu asta! Și aici vreau să întroduc un al patrulea tip de viață fericită și anume “viața nefericită”.

Pentru că unii dintre noi chiar sunt fericiți într-o viață nefericită și au un confort emoțional mult mai bun în nefericiri și necazuri decât l-ar avea într-o viață perfectă. Unii sunt croiți pentru nefericire și sunt echipați să-i supraviețuiască indiferent cât s-ar plânge celor din jur și indiferent cât s-ar victimiza. Pur și simplu asta e fericirea lor- să fie permanent îngrijorați și nefericiți.

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

tablou red

Christian Schloe revista civilizatia

Christian Schloe revista civilizatia

Sursa foto: pinterest.com, carmensabespoesiayarte.blogspot

 Previous Post

Designer de pantofi: RICHARD BRAQO

Next Post

Stil vestimentar: Scott Disick
More Story

Designer de pantofi: RICHARD BRAQO

Designer de pantofi, Richard Braqo a fost primul designer onorat cu premiul Cesare Paciotti acordat de Scoala de Design Parsons...