Facebook Pinterest Instagram

Monstrul numit gelozie

Iubitul tău te-a strigat pe un alt nume? Privirea lui insistă ceva pe cea mai bună prietenă a ta? Vorbește entuziasmat despre o colegă de la muncă? Si uite cum se încing spiritele! Gelozia….combinația aceea groaznică între posesivitate, suspiciune, furie și umilire, îți poate întuneca gândurile.

„Monstrul cu ochii verzi”, așa cum îl numea Shakespeare, poate să apară în orice moment al relației tale, fie că ești îndrăgostită până peste cap, fie că focul pasiunii a apus de mult. Nici unul dintre sexe nu este mai predispus decât celălalt la gelozie, deși se pare că femeile sunt mai dispuse să lucreze la recâștigarea unui foste iubiri decât bărbații, care preferă să renunțe pentru a-și proteja reputația și respectul de sine.

Însă gelozia poate apărea și la animale. Primatologul Jane Goodall, ne-o descrie pe Passion, o femelă cimpanzeu care începe sa curteze un tânăr mascul imediat ce acesta își îndreaptă atenția către altă femelă. Passion ajunge să recurgă inclusiv la violență, plesnindu-l destul de sănătos pe cimpanzeu. Însă nu numai cimpanzeii suferă de gelozie, mierlele albastre sunt și ele expuse. David Barash profesor de psihologie, specializat în biologie evoluționară a făcut un mic experiment pe o pereche de mierle. A așteptat ca masculul să părăsească cuibul iar apoi a montat un mascul impăiat la o distanță mică de locul unde se odihnea femela. La întoarcere, masculul mierlă s-a arătat extrem de agitat, atacând pasărea împăiată. După ce și-a îndepărtat presupusul rival, acesta si-a îndreptat furia către parteneră, smulgându-i penele. Femela a părăsit cuibul.

Oare de ce suntem geloși? Terapeuții insistă să susțină faptul că sentimentul provine dintr-o traumă din copilărie ori poate să fie chiar simptomul unei boli psihice. Este adevărat faptul că indivizii care se simt inadecvați, nesiguri pe ei, și sunt dependeți de partener tind să fie mai  geloși decât restul. Însă dacă vă vine să credeți „monstrul”, a evoluat din motive pozitive. În trecutul nostru ca specie, genul acesta de comportament descuraja părăsirea partenerului, încurajând unitatea familiei. În același timp, gelozia ne ferea de don juani și curtezane superficiale, favorizând astfel parteneriate stabile și mai satisfăcătoare.

Până și gelozia poate avea aspectele ei pozitive într-o relație de dragoste. Unul dintre parteneri se poate simți flatat când celalalt este ușor gelos. Sau să zicem că surprinzi un străin filtrând cu partenerul tău, poate fi un moment benefic. Deorece îți poate declanșa instant dorința și pasiunea aceea care reînvie flacăra într-un cuplu.

Dar ce ne facem când gelozia are alte conotații? Aparent fără motiv, unii devin sclavii acestui sentiment. Pierzându-si foarte ușor respectul de sine și reușind din păcate să-și împingă partenerul în brațele altcuiva (întărind teoria: de ce îți este frică nu scapi). În cazurile cele mai grave se poate recurge și la violență. Știați că gelozia pretutindeni în lume este cauza principală de omucidere între soți?

Atunci ce rămâne de făcut, dacă gelozia ne distruge viața și relațiile? În primul rând încearcă să-ți dai seama daca chiar te inșeală. Dacă da, atunci trebuie să tratezi altfel problema: ce măsuri trebuie luate în privința relației tale. Însă dacă vezi că nu te poți abține și cauți frecvent prin mailurile, buzunarele iubitului tău, atunci încearcă totuși să vorbești despre suspiciunile tale. Dacă nici discutând și stabilind un set de reguli nu se rezolvă (și la mulți dintre noi nu se schimbă nimic), atunci poate este momentul să cauți ajutor specializat. În final s-ar putea să nu te simți vreodată în siguranță din punct de vedere emoțional, mai ales dacă partenerul tău este tipul care flirtează în mod natural. Ca o ultimă soluție, poate că ar fi indicat să recurgi la filosofia Zen și să îi arăți ușa!

Sursa foto: Twenty Four Frames

Sursa: HELENFISHER.COM

 Previous Post

Cum să arăți fantastic la 50 de ani, cu Yazemeenah Rossi!

Next Post

Dina Goldstein semnează: Mariajul "perfect" cu Barbie și Ken!
More Story

Cum să arăți fantastic la 50 de ani, cu Yazemeenah Rossi!

Nu este un secret că timpul nu iartă pe nimeni, însă modelul Yazemeenah Rossi pare să dețină secretul tinereții și longevității!...