Facebook Pinterest Instagram

Mandala, desenul spre tine

Niciodată niciun desen simbolic nu a avut o dimensiune așa de atotcuprinzătoare precum mandala. Astfel, în Africa s-a descoperit un cerc solar datând din paleolitic – așadar, o reprezentare la fel de străveche ca specia umană.

Mai departe, întâlnim aceste figuri sferice în aproape toate tradițiile spirituale: șamanismul din America de Nord, hinduism, budism și pana și în creștinism, unde somptuoasele rozete din catedrale sunt menite să capteze lumina pentru a ne eleva spre divin. Lucrul cu mandalele este o metoda excelentă folosită de discipoli pentru a-și disciplină atenția. Școala budișta vajrayâna s-a sprinijit foarte mult pe ea prin arta sfântă a mandalei de nisip reprezentând totodată și ordinea lumii și drumul spre iluminare și caracterul efemer, fluid al existenței terestre. Putem găsi mandale și în lumea concretă: forma creierului, sistemul solar…O floare? O celulă? Și ele niște mandale!

Călugări din Tibet care pictează în nisip mandala:

Cărți de colorat, șabloane, stagii de dezvoltare personală, ateliere de terapie prin artă…Nu e deloc de mirare ca, în plină epocă a reîntoarcerii spre spiritualitate, această figură emblematică a lumii interioare a reapărut, ca susținută de forță inconștientului colectiv. Să nu uităm că istoria mandalei este marcată și de către psihologie: psihanalistul Carl Gustav Jung, care și-a dedicat viața pentru reabilitarea sufletului ca realitate și nu ca aparat psihic, a studiat mandalele cu o admirație fără limite.

Cum se face, concret?

Pe de o parte, pentru a lucra doar meditând, poți lua mandale direct pictate și tot ceea ce ai de făcut este să reflectezi asupra lor. E bine să te orientezi asupra celor tradiționale. Pe de altă parte, dacă iți dorești “o re-centrare” sau o destindere, e de preferat să lucrezi cu mandale pre-desenate, pe care să le colorezi. Dacă începi de la margine spre centru, e semn că ai de lucru cu interiorul tău. Iar dacă te îndrepți spre periferie, îți activezi deschiderea către ceilalți și către ce e nou. Inițial, e important să alegi mandala care îți face cu ochiul, fie în mod spontan – pentru că îți place pur și simplu, fie în funcție de tema asupra căreia dorești să te îndrepți. Apoi, sunt de ales culorile. Este o alegere personală care ne reamintește că plecând de la aceeași mandală putem avea rezultate vizual foarte diferite. Nu e deloc nevoie să știi să desenezi! Aici nu este vorba despre estetism, nici despre reproducerea de modele.

Un cerc protector

Pentru Jung, mandala a fost un excelent instrument de lucru al “procesului de individuație”, prin care ne transformăm interior și devenim ființe întregi, creatoare. De asemenea, el a remarcat că în perioadele de criză sau de neliniște inconștientul ne poate împinge să producem mandale în realitate (desenând) sau în vise, mai ales sub formă de labirint. De aceea, ele ne ajută să ne identificăm îngrijorările emoționale. Forța mandalei, după Jung, constă în puterea ei de protecție: ca în cazul dreamcatcher-ilor amerindienilor (prinzătoarele de vise)!, cercul protejează spiritul și îl ajută să rămână centrat, să nu se disipeze.

Modele de DREAMCATCHER:

despre dreamcatcher

despre dreamcatcher

despre dreamcatcher

despre dreamcatcher

despre dreamcatcher

despre dreamcatcher

despre dreamcatcher

Multiplele forme geometrice pe care îl conține însumează aspecte ale personalității structurate mai mult sau mai puțin simetric și care nu cer decât să rezoneze și să reconcilieze unele cu altele pentru a ilumina călătoria care duce către sine. În același sens, crearea unei mandale, susțin psihoterapeuții, ar favoriza starea meditativă propice ascultării vocii noastre interioare, descoperirii intuiției și a mesajelor pe care sinele ni le trimite. Iar experiența este de fapt, aparent, atât de simplă, încât am crede-o rezervată copiilor…
Însă, așa cum tot Jung susținea, copilul nostru interior este cel mai apt în a ne ajuta să găsim calea spre unitate, spre împlinire, spre desăvârșire.

despre mandale

Fragment din Grădina Secretă de Johanna Basford.

Ia-ți căteva creioane colorate, respiră lent, închide puțin ochii și urmeaza procesul de “centrare” spre sine prin mandalele pe care ți le propunem.
Mediteaza apoi asupra cuvintelor-cheie pe care ele ți le vor fi inspirat. Ele îți vorbesc despre tine.

1. Mandale magice

mandale magice

Disponibilă în shopul online Cărturești dar și în librăriile Cărturești.
24,90 lei

2. Mandale dacice Vol. 1 de Mihai Ionuț Grăjdeanu

despre mandale

Disponibilă în shopul online Cărturești dar și în librăriile Cărturești.
19,27 lei

3. Mandale tibetane – Armonie prin culori și forme

despre mandale

O poți comanda online de pe librariamihaieminescu.ro.
25 lei

4. Mandale dacice, vol. 2 – Carte de colorat pentru copii

despre mandale

O poți comanda online de pe dacia-art.ro. 25 lei.

Sursă foto&video: youtube.com, pinterest.com, googleimages.com, cărturești.ro, dacia-art.ro, librariamihaieminescu.ro

 







Previous Post

O incursiune în artele frumoase româneşti: PICTORIȚELE SECOLULUI AL XX-LEA

Next Post

Fashion Film: In The Red





Te-ar putea interesa și


More Story

O incursiune în artele frumoase româneşti: PICTORIȚELE SECOLULUI AL XX-LEA

Pe fondul transformărilor sociale și economice ale secolului al XX-lea, în arta românească se petrece o reevaluare a formelor...