Facebook Pinterest Instagram

Expoziția „Flori sălbatice din România – o istorie botanică” la MNAR

Muzeul Național de Artă al României împreună cu Societatea Română a Artiștilor Botanici organizează expoziția de pictură „Flori sălbatice din România – o istorie botanică”, în perioada 12 aprilie – 5 mai 2019.

Expoziția „Flori sălbatice din România – o istorie botanică” la MNAR

Afiș oficial: Flori salbatice din Romania.

Privind florile sălbatice între artă și știință, expoziția oferă șansa întâlnirii cu lucrări de valoare din patrimoniul MNAR de la pictori impresioniști precum Grigorescu, Andreescu și Satmari, și până la exponenți ai fauvismului, precum Țuculescu.  Vor fi expuse peisaje și naturi statice care vorbesc despre frumusețea și unicitatea florei sălbatice a României. Alături de aceste lucrări de referință, expoziția reunește lucrări botanice ale Angiolinei Santocono, din patrimoniul Muzeului botanic al Grădinii botanice D. Brandza din București. Totodată, va fi prezentat, prentru prima dată în România, albumul regal The Transylvania Florilegium, realizat de Fundația caritabilă a Prințului de Wales și lansat în 2018 la Londra.

Conceptul expozițional pleacă de la sintagma florile sălbatice, între artă și știință și urmărește punerea în valoare a ambelor valențe.

De la investirea cu simboluri în Antichitate, la compoziții ample renascentiste și, mai târziu, la un gen de sine stătător, florile sunt unul din subiectele preferate ale pictorilor din toate timpurile. În România, regăsim recurența peisajului și a naturilor statice în care flora sălbatică este un mediator între om și natură, între domestic și sălbatic, între controlat și spontan.

Frumusețea  artei botanice vine din planta în sine – analiza și observarea ei, prin care pot fi remarcate evoluțiile vegetației și modul în care aceasta a fost – sau nu – influențată de acțiunea umană.  În România, preocuparea pentru arta botanică se manifestă mai ales prin opera Angiolinei Santocono. Picturile artistei sunt realizate în acuarelă, cuprinzând în jur de 5500 de specii de specii. În tradiția artei botanice practicate în Europa occidentală, plantele sunt reprezentate, de cele mai multe ori, în mărime naturală, pe un fundal neutru.

Din 1964, picturile Angiolinei Santocono stau la baza expoziției permanente a Muzeului Grădinii Botanice din București, ca material educativ și inițiere în flora bogată a spațiului românesc.

Curator: Irina Neacșu
12 aprilie – 5 mai 2019

UNDE?
Muzeul Național de Artă al României,
Sala Kretzulescu, Calea Victoriei 49

CÂND?
Expoziția va fi deschisă între 12 aprilie—5 mai 2019.

Program de vizitare MNAR: miercuri-duminică, între orele 10.00—18.00.

Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.

Miercuri, 1 mai—închis.

Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

SPONSORI: 
BASF
Ursus
Hotel Cismigiu

PARTENERI:
Ierburi Uitate
Addison Publications Ltd
Grădina Botanică „D. Brandza”, Universitatea din București
Art Safari BucharestPrevious Post

10 Rochii perfecte pentru un look feminin

Next Post

Imagini cu reabilitarea Palatului Cultural din Blaj

Te-ar putea interesa și


More Story

10 Rochii perfecte pentru un look feminin

Astăzi îți propun 10 rochii cu look feminin, ideale pentru un date romantic sau un weekend alături de prieteni. Mixul...