Facebook Pinterest Instagram

Evaluare opere de Artă

Recunoașterea unui artist nu este o chestiune atât de simplă pe cât ar părea. O operă de artă nu își cunoaște succesul doar prin aspectul estetic pe care îl are, ci și prin valoarea creației, aceasta fiind obținută prin însumarea unor aspecte inedite pe care doar profesioniștii în artă le pot identifica.

Însă evident este faptul că o operă de artă poate fi vândută la un preț corect doar în momentul în care este evaluată la standardele recunoscute, mai ales dacă este vorba despre opera unui artist contemporan care nu a avut contact cu lumea artei înainte.

Iată ce implică evaluarea unei opere de artă, care sunt criteriile care sunt luate în considerare de profesioniștii care evaluează operele de artă și cum poate un artist să obțină o evaluare bună pentru un succes al recunoașterii operei sale artistice.

Evaluarea unei opere de artă

Pentru a evalua o operă de artă, că este vorba despre o pictură, despre o sculptură sau despre obiecte de colecție, este necesară deținerea unor informații obiective din domeniul artei, dar și de o opinie subiectivă despre opera în cauză. Într-adevăr, aprecierea artei este una subiectivă, însă pe lângă aprecierea unei lucrări din punct de vedere al tehnicilor utilizate sau al aspectelor legate de contextul operei de artă, este importantă și evaluarea operei de artă în sine, prin modul în care reușește aceasta să surprindă privitorul său.

Trebuie subliniat însă faptul că evaluarea unei opere de artă nu este pur și simplu despre a-i plăcea sau a nu-i plăcea unui evaluator sau unui juriu o anumită lucrare. Mai mult decât atât, evaluarea unei opere de artă este despre a explica de ce aceasta place sau nu place, de ce ar putea sau nu să fie expusă publicului spre a o cunoaște. A spune doar „nu îmi place această sculptură” sau „nu îmi place acest tablou” nu este suficient.

Pentru că evaluarea este realizată în principal pentru vanzare obiecte de arta, este important ca aceasta să se realizeze cât mai corect, ținând seama de toate aspectele necesare.

Criterii pentru evaluarea operelor de artă

Aprecierea unei opere de artă se realizează ținând seama de mai multe criterii. Printre acestea se numără contextul în care a fost realizată lucrarea – dacă este vorba despre un obiect de artă contemporan sau despre o lucrare care reprezintă o anumită mișcare, dintr-o anumită perioadă de timp, definirea lucrării în ceea ce privește modul de raportare la realitate – de exemplu, dacă este vorba despre o pictură abstractă sau despre o pictură reprezentativă, dacă lucrarea poate fi asociată cu o anumită mișcare sau școală sau ce fel de elemente pot fi regăsite în conținutul acesteia.

Și pentru că o operă de artă poate spune multe despre artistul care a creat-o, este important și modul în care aceasta poate fi raportată la viața personală a artistului – în ce moment al vieții a fost realizată, care este trecutul artistului, unde a fost realizată lucrarea și dacă spațiul respectiv are o anumită semnificație și altele asemenea.

Pe lângă aceste aspecte, este important ca pentru evaluarea operelor de arta  să se țină cont și de ce materiale au fost folosite pentru realizarea operei de artă, care este subiectul acesteia și cărui public se adresează, cum poate fi comparată opera cu o alta din aceeași categorie, dacă există anumite aspecte specifice artistului sau dacă opera în sine este una atractivă – care este gradul de atractivitate al acesteia, cum menține aceasta atenția publicului etc.

Scopul evaluării operelor de artă

Mai mult decât pentru ca un artist contemporan să își cunoască valoarea pe care o are la momentul respectiv pe piață, evaluarea unei opere de artă se realizează, îndeosebi, cu scopul de a vinde opera de artă respectivă. Într-adevăr, înainte de a vinde o lucrare este nevoie de evaluarea acesteia, respectiv de atribuirea unei valori acesteia.

Pentru a face acest lucru, una dintre cele mai bune soluții pe care un artist le are la îndemână este aceea de a apela la Sineva, Societatea Evaluatorilor de Artă și Obiecte de Colecție, aceasta ocupându-se cu evaluarea obiectelor de artă, precum și cu promovarea artiștilor contemporani, practicând toate serviciile care au în vedere sprijinul oferit acestora.







Previous Post

Top 5 cele mai stilate femei din istorie





Te-ar putea interesa și


More Story

Top 5 cele mai stilate femei din istorie

De-a lungul istoriei femeile au inspirat, au fost muze în adevăratul sens al cuvântului și au reușit să schimbe pentru...