Facebook Pinterest Instagram

Broderia Miao între mitologie și creativitate

Broderia Miao este considerată una din cele mai spectaculoase broderii tradiționale ale Chinei. Aceasta are conotații spirituale, oferind o protecție asupra celui care o poartă. Firele sunt din mătase, bumbac sau păr de cal și împodobesc manșete, manșoane, gulere. Sunt aplicate pe tunici, rochii, fuste și alte podoabe.

Broderia Miao

Această artă datează din timpuri foarte vechi și stă ca mărturie a acestui popor, reprezentând valorile și viziunile estetice ale culturii Miao. Surprinde detalii ale vieții de zi cu zi, ciclurile vieții, legende și istorie, religie și schimbări sociale. Animale mitice precum dragonii, păsările phoenix, dar și insecte, pești și flori sunt modele pe care femeile din această cultură le lucrează încă din colpilărie.

Un produs final poate dura între patru și cinci ani dacă luăm în calcul cultivarea viermilor de mătase, confecționarea hainei, vopsitul firelor și brodatul în sine. Uneori firul este trecut printr-o frunză pentru a căpăta finețe, luciu și rezistență.

Atunci când nu lucrează câmpul, femeile se întâlnesc și cos. Astfel timpul trece în ritmul coaserii și devine un moment al înțelepciunii și cunoașterii. Când încep să lucreze cu această artă, pe lângă deprinderea formării, femeile încep să-și înțeleagă cultura.

Religia poporului Miao este o formă de Animism (energie care organizează și dă suflu materialității) ce consideră că omul este parte inseparabilă a naturii. De aceea vom întâlni des trimiteri către natură, prin reprezentații ale cocoșului, raței, bovinelor, leilor, câinilor, care sunt de sine stătătoare sau în preajma oamenilor, florilor sau copacilor fructiferi.

În centru fiecărui sat Miao se află un arțar pe care îl numesc Copacul Mamă. Este reprezentat și în pattern-urile lor și semnifică sursa vieții. Este simbol al continuității și al speranței omenirii, datorită semințelelor ce favorizează fecunditatea. Fluterele este cusut pe veșmintele unui nou născut pentru a crește puternic și sănătos. Râul simbolizează progresul și migrația care i-a situat lângă râul Guizhou, acolo unde locuiesc și azi. Peștele este aducător de noroc iar dragonul este protectorul păcii și cel care aduce ploaia. Florile sunt și ele canale către abundență și vitalitate.

Oare dacă hainele noastre ar avea mai mult sens, mai multă profunzime și ne-am purta tradiția pe umeri .. am fi cu ceva diferiți? Am fi mai aplecați către a înțelege cine suntem și de ce suntem?

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Broderia Miao

Sursă foto: pinterest.com, googleimages.com







Previous Post

Designeri români de succes

Next Post

Cel mai drăguț video despre rezoluțiile noului an





Te-ar putea interesa și


More Story

Designeri români de succes

Apusul anului 2016 ne dezvăluie faptul că brand-urile româneşti pot fi cel puţin la fel de interesante ca cele internaţionale....