Facebook Pinterest Instagram

Azi sărbătorim ziua universală a iei!

Încă din 2013, pe data de 24 iunie odată cu sărbătoarea de Sânziene, la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine“, sărbătorim ziua univerală a iei!

Evenimentul a fost imediat îndrăgit și preluat cu succes de multe comunități românești de peste hotare (în peste 6 continente și 50 de țări se organizează numeroase expoziții, târguri). În 2015, Statele Unite ale Americii sunt prima administraţie care recunoaște oficial Ziua Universală a Iei printr-o prin proclamaţie emisă de Primăria din Washington.

Anul acesta, ia românească va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.

„Ceea ce se întâmplă în acest an ne depăşeşte aşteptările. Români de pretutindeni fac un efort incredibil pentru susţinerea acestui eveniment, ce reprezintă o investiţie în imaginea României. IA este matricea noastră culturală, este simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Le sunt tuturor extrem de recunoscătoare“, mărturiseşte Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea comunităţii La Blouse Roumaine pentru ziarul Adevărul.

ziua internationala a iei

Fotografie din cadrul unei expoziții de port popular românesc
Sursă foto: googleimages

ziua internationala a iei

Editorial, cămașă populară.

ziua internationala a iei

Fotografie din cadrul unei expoziții de port popular românesc Sursă foto: googleimages

Costumul tradițional femeiesc este format din ie, poale, fotă, catrință sau maramă. De-a lungul timpului acesta a suferit o serie de transformări, dar și-a păstrat în linii mari forma moștenită, simplă funcțională. Astfel a dobândit unele particularități, mai ales în ornamentație, care au dus la stabilirea următoarelor tipuri de ii, potrivit volumului ”Cusături românești” de Aurelia Doagă.- sursă agerpres.ro

Descoperă câteva imagini de colecție cu ia românească:

ziua internationala a iei

Regina Maria a României îmbrăcată în port popular.

ziua internationala a iei

Regina Maria a României

ziua internationala a iei

Smaranda Brăescu, prima femeie pilot din România, purtând ie.

ziua internationala a iei

Smaranda Brăescu, primul pilot femeie din România, purtând ie.

ziua internationala a iei

Prințesa Ileana a României.

ziua internationala a iei

Maria Tănase în timpul unui concert.
Sursă foto: pinterest.com

ziua internationala a iei

Fete purtând ie.
Sursă foto: pinterest.com

Află câteva dintre evenimentele internaționale organizate prin intermediul Institutului Cultural Român:

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, în perioada 24-27 iunie, la Galeria de artă folclorică din districtul Changning din Shanghai, o expoziție de costume tradiționale românești și de ii din diverse regiuni ale României. La terminarea expoziției, un set de costume tradiționale va fi donat Muzeului Baoshan, care organizează periodic expoziții având ca temă centrală costumele tradiționale din întreaga lume. Vernisajul expoziției va avea loc la 24 iunie, iar finisajul expoziției va avea loc la 26 iunie, urmând ca în data de  27 iunie să fie donate costume populare românești. Donația va fi realizată de Constantin Lupeanu, directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, către Muzeul Baoshan.

Institutul Cultural Român de la Budapesta va organiza, în data de 24 iunie, două evenimente conexe, după cum urmează: o expoziție cu un atelier de confecționare a iei şi un concert al naistului Radu Nechifor. Expoziţia va fi itinerată la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. Prin intermediul acestui eveniment se are în vedere recunoașterea iei drept unul dintre simbolurile naționale și aducerea acesteia în centrul atenției, ca simbol identitar național. Evenimentul va debuta cu prezentarea colecției de ii, urmată de un atelier de confecționare a iei românești cu particularitățile din zona pe care fiecare model o reprezintă. La finalul evenimentului, naistul Radu Nechifor va susține un concert.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău propune, pentru ziua de 26 iunie în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, o manifestare culturală cu titlul „Ziua Naţională a Portului Popular”. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii din Chişinău. În cadrul proiectului vor fi expuse costume tradiţionale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, precum şi din colecţii private. Invitați la eveniment vor fi artiștii Sebastian Paic şi Gabriel Boriceanu care îşi vor prezenta colecţiile de port popular românesc. Astfel, vor fi prezentate colecţiile: Costumul Tezaur – conținând costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a altor muzee de profil din Republica Moldova; Costumul Oaspete – costume româneşti de secol XVIII-XIX din colecţia privată a lui Sebastian Paic şi Gabriel Boriceanu; Costumul Modernitate – expoziţie şi prezentare a colecţiilor create de designerii moldoveni contemporani în stil etnofolcloric; Cufărul Neamului – piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi cunoscute din Republica Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul  aduce în atenția publicului expoziția „Măiastra – povestea nespusă a iei”, care va avea loc la Galeria Fulia Sanat din Istanbul. Expoziția  are drept temă principală ia ca simbol identitar și prezintă o selecție de bluze românești de patrimoniu, sub forma unei instalații de artă, faimoasele fotografii ale Reginei Maria în veşmânt tradiţional românesc, precum și obiecte de design contemporan influențate de motivele și semnele cusăturilor tradiționale, purtând semnăturile artiștilor Aurel Tar și Vlad Tenu, precum și ale designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga.

Un alt proiect care urmează a fi  organizat de Institutul Cultural Român de la Istanbul, împreună cu Ambasada României la Ankara, Asociația de Prietenie Româno-Turcă din Ankara și mall-ul Taurus, este expoziția „De la ișlic la joben”. Vernisajul expoziției semnată de Cătălin D. Constantin va avea loc în data de 24 iunie, în mall-ul Taurus urmând ca expoziția să fie deschisă publicului până la 30 iunie. Fotografiile selectate ilustrează  piese rare, unicat; obiectele și costumele provenind din colecții de muzee și din colecții particulare, cum este cea a Doinei Levintza, în cea mai mare parte inaccesibile  atât publicului larg, cât și specialiștilor. În cadrul expoziției de fotografie va exista și o secțiune aparte care include o prezentare de ii și port tradițional românesc ca simboluri importante ale folclorului și tradițiilor culturale românești, care va fi completată de imagini înfățișând diverse piese aparținând Asociației de Prietenie Româno-Turcă din Ankara.

Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat, la data de 28 mai, la Citadela Altfer do Chão, vernisajul expoziției colective de artă plastică românească „Blouse roumaine, femme roumaine”, reunind lucrări aparținând a 40 de artiste: Alexandra Budianu, Alexandra Rusu, Alina Gherasim, Andra Bădulescu-Vişniec, Andreia Năstăsescu-Bove, Arina Bican, Aurora Király, Beti Vervega, Carmen Nistorescu, Carmen Paiu, Cela Neamţu, Celina Grigore, Claudia Muşat, Cristina Bolborea, Cristina Cucu, CristinaŢurlea, Daniela Frumuşeanu, Delia Andrieş, Denisa Angheluţă, Doina Simionescu, Elena Dumitrescu, Elena Scutaru, Emanuela Balint, Graţiela Andrei, Iasmina Răceanu, Irina Silivestru, Liliana Cenean, Lucia Puşcaşu, Margareta Udrescu, Marilena Preda-Sânc, Miriam Mihail, Oana Ispir, Olga Morărescu Mărginean, Romana Mateiaş, Ruxandra Răileanu, Silvia Maria Stoica, Stela Lie, Ştefania Cenean, Teodora Ionescu şi Viorica Cernica. Expoziția va rămâne deschisă publicului până la 1 iulie. Datorită interesului manifestat pentru expoziție, aceasta urmează a fi itinerată și la Centrul Cultural din Portalegre, la data de 8 iulie, putând fi vizitată până la data de 30 iulie.

Institutul Cultural Român de la New York propune expoziția cu titlul „Patrimoniul cultural textil carpato-balcanic”, la sediul Institutului, în data de 24 iunie. În cadrul expoziției vor fi prezentate zece-douăsprezece piese reprezentative din colecția textilă F.A.R. Zaharia – catrințe, oprege, fote și vâlnice din spațiul carpato-balcanic, colecție aparținând Floricăi Zaharia. În cadrul vernisajului, Florica Zaharia va susține o prelegere în sala Auditorium a Institutului. Acest eveniment va fi prezentat în contextul mai larg al unei serii de evenimente culturale din 2016 inițiate de autor pentru promovarea culturii românești și introducerea colecției F.A.R. Zaharia publicului new-yorkez: Organizarea și coordonarea unei serii de expoziții la MMA (Metropolitan Museum of Art, New York), dedicate fibrelor textile: „The Secret Life of Textiles – Plant Fibers” (februarie-iulie 2016), și „The Secret Life of Textiles – Animal Fibers” (iulie 2016-ianuarie 2017). Expoziția va putea fi vizitată până la data de 30 iunie.

Institutul Cultural Român va organiza la Paris, în spațiul Agora, punctul de întâlnire al tuturor participanților la „Les Berges de l’Europe”, dar și la standul propriu va organiza, în data de 24 iunie, o zi românească, dedicată Zilei Universale a Iei. La stand vor fi prezentate două expoziții de fotografie: una a Institutului Cultural Român, cu imagini din arhiva proprie, și una a arhitectului Andrei Mărgulescu. În Agora va avea loc concertul „De la Edith Piaf la Maria Tănase”, susținut de Jezebel (Izabela Barbu), împreună cu alți trei muzicieni, Alexandru Burca (pian), Dan Incrosnatu (percuție) și Victor Solomon (chitară), şi o prezentare a colecţiei ,,Rădăcini”,  realizată de tânărul designer Alina Mărgulescu, care are drept sursă de inspirație costume tradiţionale româneşti.

Concertul Izabelei Barbu, precum și pezentarea Alinei Mărgulescu, vor fi reluate, pe data de 25 iunie, la Ambasada României la Paris. Expoziţia fotografică a arhitectului Andrei Mărgulescu, denumită Arhitectura românească contemporană, cuprinde o serie de fotografii care valorizează producţia contemporană de arhitectură românească.

Proiectul ,,Rădăcini”  aduce, printr-o schimbare de paradigmă, tipologii tradiţionale româneşti şi promovează ideea ca patrimoniul tradiţional rural românesc poate avea o nouă viaţă estetică, care transcende contextul istoric. Prezentarea îşi propune să genereze un dialog cultural şi artistic, pe tema potenţialului de noutate adus de tradiţiile româneşti.

Institutul Cultural Român de la Praga, împreună cu Ambasada României în Republica Slovacă, va desfășura un program cultural dedicat iei românești, anume expoziția „Flori din Carpați” a artistului Ioan Popei. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 23-30 iunie, la Galeria Archa din Bratislava. Ca evenimente conexe ale expoziției, tot în aceeași perioadă vor fi prezentate ii românești din diferite zone ale țării la Primaciálne námestie din Bratislava și vor avea loc întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Academiei de Arte din Bratislava şi ateliere artistice demostrative la Hviezdoslavovo námestie din Bratislava.

Un alt proiect care urmează a fi organizat de Institutul Cultural Român de la Praga, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Cehă și Asociația Românilor, va avea loc la 24 iunie. Proiectul constă într-o defilare pe traseul turistic din centrul vechi al Pragăi, realizată de reprezentantele Institutului Cultural Român de la Praga, ale Ambasadei României în Republica Cehă şi ale Asociaţiei Românilor din Republica Cehă, în cămăși și bluze tradiționale. Prin intermediul acestui proiect se dorește promovarea portului tradițional românesc din diferite zone ale țării.

Accademia di Romania din Roma aduce în atenția publicului manifestarea culturală cu titlul „Lasciatevi Ispirare!”, care va avea loc pe 24 iunie.  Acesta manifestare va conține și o prezentare de modă – defliarea iilor – însoțită de povestirea basmului românesc Cele 12 fete de împărat si palatul fermecat de Petre Ispirescu, tradus și adaptat în limba italiană. Evenimentul va continua cu prezentarea cărții Iubiri de liceu, de Luciana Marinescu și cu un moment muzical artistic realizat de Elena Lazăr. Concomitent cu acestea, vor fi expuse tablouri semnate de Elena Dabija.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv lansează campania online „Ia românească – patrimoniu național”. Campania se va desfășura pe pagina de Facebook și pe website-ul ICR Tel Aviv începând cu ziua de 24 iunie și va aduce în atenția publicului informații privind istoria iei, simbolistica acesteia, precum și metode de prezervare și promovare a acestui obiect de patrimoniu la nivel internațional.

Institutul Cultural Român de la Viena va organiza, în parteneriat cu Asociaţia culturală „Mihai Eminescu” din Viena, Ambasada României la Viena, Biroul pentru promovare şi informare turistică al României în Austria, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) – România, FIVE PLUS Art Gallery, make-up artist Brânduşa Bordeianu, Hant Projektmanagement GmbH, LILIAC – The Wine of Transylvania, „Flori de ie”, pe 20 iunie, în sala Apothekentracht din Palatul Schönbrunn, cea de a doua ediţie a manifestării culturale dedicate Zilei Universale a Iei în Austria. Astfel, manifestarea va debuta cu prelegerea susținută de conf. univ. dr. Marilena Stoian -preşedinte de onoare al asociaţiei ANTREC România, care va prezenta istoria iei ca element central al portului popular românesc și va sublinia importanța promovării iei într-o formulă stilizată. Prelegerea va fi urmată de gala prezentare a iei româneşti din colecţia „Flori de ie” a Cristinei Chiriac. Seria de evenimente va continua cu o prelegere despre România ca destinaţie turistică susţinută de Simion Giurcă – director al Biroului pentru promovare şi informare turistică în Austria, iar la finalul serii vor fi susținute momente muzicale de către tineri interpreți români: Ghinea Janina Nicoleta, Ghinea Elena Gianina, Ghinea Dumitru George, Sofronescu Razvan, Caliman Cristi Alexandru, Vasile Leonard, Ilie Silviu Adrian. Moderatori ai manifestării vor fi Monica Ioaniţescu şi Peter Agathakis. Seara se va încheia cu o recepţie în grădina Palatului Schönbrunn.

Sursa: icr.ro

Sursa foto: peasantartcraft.comPrevious Post

Bits of tradition by Perspective Atelier

Next Post

Creator de avandgardă: Erik Magidan Heck

Te-ar putea interesa și


More Story

Bits of tradition by Perspective Atelier

Brandul românesc, PERSPECTIVE a lansat o nouă colecție intitulată Bits of tradition! Colecția "Bits of tradition"...